Nadace Nova a Český Ples darovali rodině Filípka 290 000 Kč

V sobotu 1. 2. 2020 proběhl v Obecním domě už 3. ročník Českého plesu. Na plese byly připraveny výjimečné zážitky, luxusní občerstvení, hosté přišli v nádherných róbách… cílem plesu ale nebylo jen si užívat, ale i pomáhat. V rámci večera proběhla dražba a její výtěžek byl rozdělen mezi tři rodiny s hendikepovanými dětmi. Jednou z nich je rodina Filipa Kalíka, která díky spolupráci Nadace Nova s Českým plesem získal 290 000 Kč.

Filip se narodil před deseti lety jako zdravý chlapec. Do dvou let se vyvíjel stejně jako ostatní vrstevníci. Pak se ale jeho vývoj začal ubírat opačným směrem, postupně se téměř přestal hýbat a dnes už pouze leží. Až po několika letech se podařilo identifikovat, že Filip trpí vzácným genetickým onemocněním zvaným Rettův syndrom. Ten se vyskytuje spíše u dívek, chlapci s tímto onemocněním zpravidla rychle po narození umírají. Je zázrak, že je Filip naživu. Péče o něj je však velmi náročná, vyžaduje neustálý dohled, navíc veškerá manipulace je i fyzicky vyčerpávající.

O Filípka se nejvíc stará jeho maminka a babička, a každý jeho úsměv je jim odměnou za namáhavé nikdy nekončící úsilí. Filípkovi velmi pomáhají rehabilitace. Péči by usnadnily i pomůcky pro snazší manipulaci s chlapcem. A právě to plánuje rodina pořídit za peníze od Nadace Nova.

Šek na úžasných 290 000 Kč si přišla do Snídaně s Novou převzít dne 4. února 2020 spolu s Filípkem jeho babička, paní Zuzana Kalíková. Stalo se tak v den 26. narozenin TV Nova a shodou náhod současně v den Filípkových 10. narozenin. Šek předala za organizátory plesu paní Kateřina Dušková, která zároveň oznámila milou zprávu – částka oznámená na plese byla původně o něco nižší, konkrétně 250 000 Kč. Ale díky dodatečnému mecenášovi byla navýšena na 290 000 Kč, což se paní Kalíková dozvěděla přímo v živém vysílání.

Snídaně s Novou i Českého Plesu se za Nadaci zúčastnila Kristina Kloubková, která neskrývala dojetí a radost a rodině popřála hlavně hodně sil, zdraví a lásky.