Desítky tisíc dětí nemají přístup ke školní výuce. Pomoct jim můžete i vy

V Česku jsou stále děti, které se kvůli chybějícím počítačům nemohou účastenit distanční výuky. Právě těmto žákům a studentům se ve spolupráci s Nadací Nova snaží pomoci projekt Počítače dětem. O projektu mluvila Alex Belingerová ve čtvrtečním pořadu Nastartujme Česko.

Řada rodin nemá v domácnosti počítač žádný nebo jen jeden, který ale využívají v době koronavirové krize rodiče k práci. Vzhledem k chybějícím financím si taková rodina nemůže dovolit pořídit další počítač pro děti na distanční výuku. Bez přístupu k výuce jsou tak desítky tisíc dětí v Česku.

Právě těmto rodinám se snaží pomoci projekt Počítače dětem a ve spolupráci s Nadací Nova shání pro žáky a studenty z těchto rodin IT techniku na distanční výuku. Tento projekt už pomohl spoustě rodin a pomáhat bude i nadále. Zapojit se můžete i vy!

V rodině můžou být třeba tři děti, oba rodiče potřebují počítač k práci a v tu chvíli zkrátka děti musí být na telefonech či bez výuky úplně. "Spousta rodin dřív absenci počítače řešila návštěvou studoven či knihoven," uvedla Alex Belingerová za projekt Počítače dětem. To ale v době koronavirové krize není možné.

Počítače s veškerým příslušenstvím jsou rodinám z bezpečnostních důvodů pouze půjčené. Každý půl rok je kontaktován třídní učitel, který potvrzuje, zda dítě opravdu používá daný počítač k výuce. Následně je zápůjčka opět o půl roku prodloužena. Prodlužuje se takto dvakrát a pak už počítač zůstává rodině jako dar.

"Myslím, že příchod koronaviru nejvíce zasáhl právě děti a jejich vzdělání," řekla Alex Belingerová. Televize Nova do projektu prostřednictvím Nadace Nova už věnovala deset počítačů. Pomoci můžete i vy například rozvážením počítačů do rodin či zapojením počítačů.

"Hlásí se nám jak rodiny, tak i školy, které ví, že jejich žáci počítače potřebují. Troufám si říct, že polovina z těch rodin jsou matky samoživitelky," sdělila Belingerová. "Původně jsme počítali s 20 tisíci rodin, které jsou bez počítače. Ale během koronavirové krize se ukázalo, že je jich mnohem více," dodala.