Nadace Nova podpořila projekty Chci pohlídat a 3D štíty

V České republice vzniklo v posledních týdnech obrovské množství dobrovolnických iniciativ. Odborníci ale i široká veřejnost pomáhají tam, kde je potřeba. Nadace Nova se rozhodla jednotlivé projekty mediálně podpořit a v pořadu Nova je s vámi postupně představuje vybrané z nich.

Chci pohlídat

Studenti pedagogické fakulty se rozhodli pomoci tak, jak to nejlépe umí – hlídáním a výukou dětí. Sami nabízejí bezplatné hlídání dětí nejen zdravotníkům. Zároveň vytvořili portál, kde propojují dobrovolníky s těmi, co hlídání dětí potřebují.

3D štíty

UMPRUM se rozhodl využít své 3D tiskárny a zdarma vyrábí a distribuuje zakladače na šňůrky pro tvorbu roušek (když nemáte šňůrku, založí to pruh látky tak, že ho snadno sešijete a vytvoříte šňůrku) a štíty pro zdravotníky. Rozvážejí vše zdarma na potřebná místa. Částečně používají plast z recyklovaných lahví, který vyvinula česká nezisková firma PETMAT při ČVUT.

Ve videu bohužel došlo k prohození titulků paní Haliny Haškovcové, vedoucí uměleckých dílen, UMPRUM, a paní Kateřiny Novákové, ČVUT, ředitelka PETMAT. Za nedopatření se omlouváme.