/ O nás / Novinky / Malé Natálce budou pomáhat Běhej lesy a Nadace Nova v Brdech! Pomoci můžete i Vy!

Natálka vykoukla na svět ve 27. týdnu těhotenství kdy začaly její mamince selhávat ledviny a její tlak dosáhl závratných výšin. Natálka tak musela rychle ven a putovala rovnou do inkubátoru. Místo toho, aby v něm klidně odpočívala a čekala až nabere sílu se, ale prala s řadou zdravotních komplikací.

Ze všeho nejvíc ji ohrozilo ucpané a zamotané tenké střevo, jehož část jí lékaři nakonec odebrali. Výsledkem operace byl také umělý vývod, který Natálka stále má. Po nějakém čase se však střevo opět ucpalo a tentokrát to bylo mnohem vážnější. Natálka krvácela do břicha a selhávaly jí všechny životní funkce. Dlouho byla oživována a s následky se bude potýkat celý život.

Protože byl Natálky mozek dlouho bez kyslíku, rozvinula se u ní dětská mozková obrna. Je tak ve svých 3 letech ležáček, jehož největším úspěchem je přetočení se z bříška na záda. To se naučila na intenzivním neurorehabilitačním pobytu. Její pohybové schopnosti se díky tomu výrazně zlepšily.

Péče o Natálku je psychicky i fyzicky hodně náročná. Jejím rodičům pomáhá hlavně skutečnost, že je Natálka nesmírně veselá a usměvavá. Pokud ji zrovna něco netrápí, je to nejhodnější holčička na světě. Malé boje zažívají snad jen u jídla. Natálku krmí prostřednictvím PEG sondy, kterou má zavedenou přímo do žaludku. Dvakrát příjemné jí to určitě není, jinak se ale nakrmit nenechá. Natálce zbylo jen 20 centimetrů tenkého střeva, takže rodiče musí pečlivě hlídat, co jí. I tak ji ale někdy bolí bříško.
Nejvíce ze všeho si přejí, aby Natálku nic nebolelo a byla spokojená.

Peníze, které se vyberou na Běhej lesy Brdy využije Natálka na neurorehabilitaci a ubytování s tím spojené.

Děkujeme, že pomáháte!

Pokud se chcete zapojit a přispět jakoukoliv finanční částku Natálce na účet:

Číslo účtu: 4228732329/0800

VS: 1072019